Veelgestelde vragen
brandende vragen?
- Wat moet je doen bij een noodsituatie?
Bij een levensbedreigende noodsituatie bel je altijd 112! Heb je geen telefoon bij of geen bereik? De strandposten hebben SOS palen hangen. Hier bel je naar onze lifeguards en bij afwezigheid direct naar de meldkamer.
Geen levensbedreigende noodsituatie, maar wel hulp nodig? Kom naar een van onze strandposten of spreek een lifeguard aan. Onze lifeguards hebben allemaal EHBO en helpen je verder.
- Waar kan ik de strandposten op het Westlandse strand vinden?
In ’s-Gravenzande heeft de Reddingsbrigade op slag Vlugtenburg en Bankdijk een bemande post. Op Arendsduin staat een onbemande post (wel met SOS paal). In Monster heeft de Reddingsbrigade tussen strandslag ‘de Kareldoormanweg’ en strandslag ‘Strandweg’ een post.
- Wanneer zijn de Reddingbrigades aanwezig op het strand?
De Reddingsbrigade is van 15 mei tot en met 15 september in de weekenden aanwezig. In de zomervakantie zijn zij iedere dag aanwezig. Daarnaast hebben beide Reddingsbrigade een alarmploeg, wat betekent dat zij 24/7 inzetbaar zijn en opgeroepen kunnen worden bij noodsituaties.
- Waar op het strand vind ik informatie over de vlaggen?
Op elk strandopgang staat een bord waar de betekenis van de vlaggen staan uitgelegd. Daarnaast kunt u de uitleg ook hier vinden: Veilig Naar Het Strand - Vlaggen - Moet ik betalen voor een polsbandje?
Nee, de polsbandjes zijn gratis verkrijgbaar bij onze posten/lifeguards. - Waar vind ik de actuele hoog- en laagwater tijden?
Op elk strandopgang staat een bord waar de actuele tijden dagelijks of in de weekenden ingevuld worden. (Zelfde bord als de betekenis van de vlaggen). Je kan ze ook inzien via getij.nl Meetpunt Hoek van Holland voor 's-Gravenzande en Meetpunt Scheveningen voor Monster.
- Waarom moet ik uit de buurt blijven van een golfbreker?
In de buurt van een golfbreker kunnen onvoorspelbare sterke stromingen ontstaan, waardoor je snel in problemen kunt komen. Daarnaast kan er tussen de rotsblokken in het zand enorme hoogteverschillen ontstaan, waardoor er zeer gevaarlijke situaties kunnen ontstaan. De golfbrekers zijn bij laag water vaak zichtbaar, maar bij hoogwater liggen ze geheel onder water. Houdt dan ook altijd de borden op het strand in de gaten die aangeven waar een golfbreker ligt. - Ik wil graag lifeguard worden. Waar kan ik mij aanmelden?
Je kunt meer informatie vinden en/of aanmelden via www.reddingsbrigade.com (’s-Gravenzande) of via www.rbmonster.nl (Monster)
Mocht je nu een brandende vraag hebben, waarvan het antwoord niet te vinden is op deze website, stuur dan een e-mail naar communicatie@rbmonster.nl en we helpen je graag verder.
10 TIPS
OM VEILIG TE GENIETEN OP STRAND EN IN ZEE
- Ga alleen zwemmen op plaatsen waar dat is toegestaan en waar lifeguards toezicht houden.
- Houd kinderen altijd in de gaten, zowel in het water als op het strand.
Maak gebruik van de polsbandjes voor kinderen die gratis af te halen zijn bij de Reddingsbrigade. - Alcohol & zwemmen gaan niet samen.
- Zwem nooit alleen.
Zelfs de beste zwemmer kan in problemen raken. - Gebruik bij aflandige wind geen drijvende voorwerpen.
- Graaf op het strand geen diepe kuilen.
Er is kans op instortings- & verstikkingsgevaar. - Spring niet van golfbrekers of andere bouwwerken.
- Houdt u aan de aangewezen zones voor watersporten.
- Let op de waarschuwingsvlaggen.
- Volg aanwijzingen van lifeguards altijd op!